Proč si mladí sportovci „dobrovolně“ berou život?

Podívejme se do statistik, ze kterých mrazí

Asi nejedním z nás v posledních letech otřásly informace o sebevraždách bývalých fotbalových reprezentantů Františka Rajtorala a Davida Bystroně. Bohužel v řadách vrcholových sportovců začíná být sebevražda stále častější způsob vyřešení osobních problémů.

Přestože se o tomto tématu příliš nemluví, zasluhovalo by si zvýšenou pozornost.

Deprese, úzkostné stavy a psychické problémy se všeobecně začínají stávat stále žhavějším tématem celé společnosti. Postihují čím dál větší část populace a nejinak je tomu i v řadách vrcholových sportovců. Po zhlédnutí statistik právě této kategorie, jsem byl doslova šokován.

Zhruba jedna pětina vrcholových sportovců trpí depresemi a úzkostnými stavy. U fotbalistů je to dokonce víc než jedna čtvrtina. Tato hrozivá čísla navíc narůstají s blížícím se koncem sportovní kariéry. Bývalí hráči se dostávají až téměř k hranici 40 %!!!

Možná si pokládáte otázku, proč právě vrcholové sportovce postihují tyto problémy v takové míře. Proč tito bojovníci vzdávají ten nejdůležitější boj a rozhodnou se raději předčasně ukončit svůj život. Nahlédněme tedy blíže pod tuto horkou pokličku.

V čem spočívá hlavní problém?

Na první pohled by se dalo říci, že je to až nepochopitelné. Vzory a hrdinové pro nejednoho z nás. Srdnatí bojovníci, kteří dokáží pokořit jednoho soupeře za druhým. Umějí se rvát až do morku kosti, sáhnout si na dno zápas co zápas

Ano, na tento boj jsou však skvěle vycvičeni a jsou v něm výjimeční. Bohužel v případě osobních problémů, ať už partnerských, finančních, či s blížícím se koncem kariéry dokonce existenčních, jsou na tom s řešením mnohdy daleko hůře než většina z nás.

Sportovci jsou navíc stále a všude pod neustálým drobnohledem. Jejich problémy se řeší v médiích i mezi lidmi, zkrátka všude. Je pro ně tak často velmi složité vůbec s někým o svých problémech mluvit. V klubech mají často strach problémy přiznat, aby nepřišli o svou pozici v obrovské konkurenci, a tak raději problém dusí v sobě. Tím však nevědomky budují podhoubí pro rodící se psychické problémy většího rozsahu.

Neřešený problém začne narůstat a záhy se dostavují úzkostné stavy a deprese. Své bolestivé emoce pak většinou léčí formou nejrůznějších potěšení, které nejčastěji bývají hazard, alkohol a ženy. Mnohdy se tak stane navíc sportovci v cizí zemi, kde čelí úplně sám protivníkovi, který je ze zcela jiné kategorie, než dosud potkával.

Je to protivník, kterého není vidět, ale o to silnější je. Není před ním úniku, nelze se mu postavit jako na hřišti. Postupně sportovce nelítostně tlačí do kouta beznaděje víc a víc, až se stane pro dotyčného jediným úlevným východiskem ukončit tento boj definitivně.

Deprese, závislosti a psychické problémy jsou nemilosrdným soupeřem, který dokázal porazit již mnoho skvělých sportovců. Mohli mít před sebou krásný životstačilo tak málo k tomu, aby ho mohli prožít – vyhledat pomoc.

Snad alespoň jejich životy nevyhasly zcela nadarmo. Snad budou výstražným prstem a  varováním ostatním sportovcům, a bude konečně otevřena tato Pandořina skříňka.

Článek jsem napsal právě z tohoto důvodu. V klubech a prakticky ani v jejich blízkosti prozatím prakticky neexistuje komplexní pomoc v těchto případech a téměř nejsou ani žádné programy či služby pro bývalé sportovce v této oblasti.

Často totiž stačí, „pouze“ popovídat si s odborníkem a pohled na neřešitelnou situaci se naprosto změní. Je obrovská škoda se připravit o to nejcennější co máme a vzdát to kvůli demonovi, kterého lze zahnat…

Proto jsem se rozhodl programy tohoto typu postupně vytvářet a nabídnout těmto lidem pomocnou ruku. K oblasti sportu mám již od dětství velmi blízko, sám jsem hrál fotbalové soutěže a sportovní prostření je mi dobře známé.

Prozatím nabízím pomoc formou konzultačních sezenío konkrétních programech budeme postupně přidávat informace.

Mé služby jsou naprosto diskrétní a profesionální. Apeluji předavším na to, neodkládat řešení svých osobních problémů a nenechat je zajít až za hranu propasti, jako v případech zmíněných reprezentantů. Každý problém má řešení a záchrana lidského života za to rozhodně stojí…

Prosím Vás, kdo čtete tito řádky, šiřte jejich poselství, ať se dostane do správných míst a pomůže zachránit třeba jen jediný život..

Jsem kouč, terapeut a motivační řečník. Mojí obrovskou vášní jsou neurovědy, koučink, terapie a osobní růst celkově. Dokázal jsem od základů změnit svůj vlastní život a rád pomohu i vám..
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů